In Nederland zijn er verschillende vaccinaties beschikbaar die kunnen helpen beschermen tegen ziekten zoals meningokokken en Hepatitis A. Je bent in Nederland niet verplicht om te kiezen voor een vaccinatie meningokokken of een vaccinatie Hepatitis A, maar wanneer je er wel voor kiest ben je beter beschermd tegen bepaalde ziektes en de gevolgen van die ziektes. Sommige vaccinaties zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, zoals de vaccinatie meningokokken. Andere vaccinaties zijn optioneel, zoals de vaccinatie Hepatitis A.

Wat kan de vaccinatie Meningokokken voorkomen?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis. De ziekte kan leiden tot ernstige infecties zoals meningitis (hersenvliesontsteking) en sepsis (bloedvergiftiging). Meningokokkenziekte komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Er zijn verschillende soorten meningokokkenbacteriën en vaccins zijn beschikbaar voor de meest voorkomende typen: A, B, C, W en Y. In Nederland worden sinds 2018 alle kinderen in het jaar dat ze 14 worden opgeroepen voor de vaccinatie meningokokken ACWY. Deze vaccinatie meningokokken biedt bescherming tegen de typen A, C, W en Y van de meningokokkenbacterie. Daarnaast zijn er vaccins beschikbaar tegen meningokokken B. Dit vaccin is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, maar kan wel worden aanbevolen voor mensen met een verhoogd risico op meningokokkenziekte veroorzaakt door type B. De vaccinatie meningokokken ACWY is belangrijk omdat het kan helpen beschermen tegen een potentieel levensbedreigende ziekte. De vaccinatie is veilig en effectief, en kan helpen voorkomen dat de bacterie zich verspreidt naar anderen.

Wat kan een vaccinatie Hepatitis A voorkomen?

Hepatitis A is een leverziekte die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De ziekte wordt verspreid via besmet voedsel en water, en kan leiden tot symptomen zoals koorts, misselijkheid, vermoeidheid en geelzucht. In sommige gevallen kan hepatitis A leiden tot ernstige complicaties, zoals leverfalen. In Nederland wordt het hepatitis A-vaccin niet standaard opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie wordt wel aanbevolen voor bepaalde groepen, zoals reizigers naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt en mensen die werken in de gezondheidszorg of met kinderen.

De gezondheidszorg in Nederland is van topkwaliteit

En daardoor zijn veel ziektes die in het verleden voorkwamen en ernstige complicaties en soms zelfs de dood tot gevolg hadden hier helemaal uitgebannen. Het Rijksvaccinatieprogramma is voor iedereen beschikbaar en dat voorkomt heel veel ellende. Dat is echter, helaas, lang niet overal zo. In veel landen is de hygiëne slecht, is er weinig vers drinkwater en spelen andere problemen waardoor sommige ziektes daar nog steeds kunnen voorkomen. Het kan dan ook zijn dat je een vaccinatiebewijs nodig hebt om die landen te mogen bezoeken.